Trailer

Waar te zien?

GETEKEND - veteranen in therapie is op 11 mei 2014 feestelijk in première gegaan in theater Figi in Zeist. Klik hier om de foto's van de première te bekijken.

Vertoningen

Op zondag 31 augustus 2014 is GETEKEND - veteranen in therapie uitgezonden door de NCRV op NED2 om 20.15.

Op 26 juli 2015 wordt GETEKEND - veteranen in therapie uitgezonden op NPO2 om 13.00 uur. Van 26 juli tot 1 augustus is de film te zien op NPO Doc.

Heerenstraat theater WageningenWo 14 mei 20:00 met Q&A Coen Verbraak
 Zo 18 mei 16:00
 Di 20 mei 19:30
 Wo 21 mei 19:30
 Zo 25 mei 16:00
 Di 27 mei 19:30
 Wo 28 mei 19:30
Chasse Cinema BredaDo 15 mei 13:15
 Za 17 mei 13:15
 Zo 18 mei 12:45
 Ma 19 mei 13:15
 Di 20 mei 13:15
 Za 24 mei 12:45
 Di 27 mei 13:15
 Vr 30 mei 12:45
 Za 31 mei 12:45
 Zo 1 jun 12:10
 Ma 2 jun 16:10
 Wo 4 jun 12:45
 Zo 8 jun 12:10
 Ma 9 jun 10:25
De Balie AmsterdamWo 4 juni 19:30 met Q&A Coen Verbraak
Filmhuis Lumen DelftDo 26 juni 19:30 met Q&A Coen Verbraak en twee veteranen uit de film
 Zo 29 juni 15:00
OorlogVerzetsMuseum RotterdamZo 29 juni 14:00
Nationaal Monument Kamp VughtZo 29 juni 13:00 en 15:00
LUX NijmegenMa 1 september 19:30 met Q&A Coen Verbraak
Natlab EindhovenDi 30 september met Q&A Coen Verbraak

Synopsis & Credits

GETEKEND - veteranen in therapie is een film over de diepe sporen die de oorlog soms achterlaat in de ziel. De zes hoofdpersonen van deze film waren nog jongens van 17 tot 22 jaar toen ze als Nederlandse militair naar Libanon, Bosnië of Afghanistan werden gestuurd. Eenmaal thuis in Nederland hebben zij jarenlang geprobeerd om alles te vergeten: het beeld van een kind dat doodbloedt, de geur van brandende kerosine, de paniek tijdens een mortieraanval. Maar overdag in hun woonkamers en 's nachts in hun dromen woedt de oorlog door: "Ik herken mezelf niet meer", vertelt Hans die begin jaren tachtig in Libanon diende, "Ik was een strijder. Nu ben ik een angsthaas geworden." Na twee missies in Uruzgan voelt Nick (26 jaar) zich leeg... "Het liefst zat ik de hele dag in mijn boxershort op de bank."

Documentairemaker en journalist Coen Verbraak volgt zes veteranen tijdens de intensieve behandeling van hun posttraumatisch stress-stoornis (PTSS). Een jaar lang mocht hij cliënten en zorgprofessionals volgen binnen het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV). Na jaren van zwijgen, stoer doen of de rest van de wereld de schuld geven, zien we ze nu praten, tekenen, zweten en huilen, soms alleen, vaker met elkaar in de groep. Want of deze mannen 35 jaar geleden of 3 jaar geleden deelnamen aan een vredesmissie, hun symptomen zijn meestal dezelfde. Tijdens therapiesessies en in openhartige interviews met de maker vertellen ze hoe ze zich thuis opgesloten voelden of stiekem verlangden naar de dood, tot ze geen uitweg meer zagen. "Ik had voor mezelf al een boom uitgezocht waar ik tegenaan zou rijden", biecht Libanonganger John op. "Het is net een olievlek. Je vrienden, je familie, je kinderen... iedereen heeft er last van", vertelt Ed.

Het is voor het eerst dat een onafhankelijke journalist op deze manier toegang krijgt tot de praktijk van de professionele veteranenzorg in Nederland. Coen Verbraak heeft in alle vrijheid een film gemaakt die een bloedstollende inkijk biedt in de wereld van het gevecht dat pas na thuiskomst wordt gevoerd. Het gevecht dat de mannen leveren is loodzwaar. Maar nu ze hulp en zorg aanvaarden - van het schilderen van hun nachtmerries tot de liefde van een huisdier -is er weer hoop. GETEKEND gaat over zes mannen die zich omhoog knokken uit de loopgraven in hun hoofd.

Credits

Regie: Coen Verbraak
Camera: Erik van Empel
  Thomas Kist
Geluid: Gilles Kuiper
Montage: Elja de Lange
Muziek en geluidsmix: Jeroen Goeijers
Producent: Joost Seelen
Uitvoerende productie: Estelle Bovelander
  Nienke Korthof
Eindredactie NCRV: Jelle Peter de Ruiter
Producent NCRV: Yolande van der Blij

Een productie van Zuidenwind Filmprodukties in samenwerking met de NCRV
Deze productie kwam tot stand met steun van CoBO en vfonds

"Vrede en veiligheid zijn belangrijke pijlers in de samenleving. Tijdens vredesmissies raken sommige militairen en politiemedewerkers zwaar beschadigd. Dat kan lichamelijk zijn maar ook geestelijk. Hulp is dan van groot belang. Erkenning en waardering voor de mensen die zich hiervoor inzetten is van groot belang. Welke gevolgen hebben de uitzendingen voor deze mensen, worden ze ooit weer dezelfde? De documentaire van Coen Verbraak brengt dat prachtig in beeld."
Ton Heerts, directeur vfonds

Pers & Contact

Voor al uw vragen met betrekking tot de film, vertoningen, voor ontvangst van stills of filmfragmenten in hoge resolutie, het persbericht, de diverse logo's en de trailer in diversen formaten neem contact op met:

Zuidenwind Filmprodukties
Postbus 4673, 4803 ER Breda
076 514 0871
info@zuidenwind.nl
www.zuidenwind.nl

Lees hier de column van Barry Hofstede in het tijdschrift Checkpoint (juni 2014)

Bekijk hier de uitzending van Knevel en Van Den Brink (28 aug 2014) met regisseur Coen Verbraak en veteraan Nick.

DVD

De DVD van GETEKEND - veteranen in therapie is nu te koop via Zuidenwind Filmprodukties voor EUR 19,50 (inclusief BTW en verzendkosten). U kunt de DVD bestellen door een e-mail te sturen naar: info@zuidenwind.nl

Achtergrondinformatie LZV

Zorg voor veteranen, partners en gezinnen

Twaalf kwalitatief hoogwaardige zorginstellingen, waaronder drie van het Ministerie van Defensie, werken samen onder de noemer van het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV). Door deze centraal gecoördineerde opzet, staan veteranen en hun dierbaren centraal. Zoals het ook hoort.

Mensen met een bijzondere ervaring

Waarom is zo'n zorgsysteem nodig? Veteranen zijn mensen met een 'ongewoon verleden in een gewone omgeving'. Het merendeel van de veteranen ziet met trots terug op hun inzet bij militaire operaties en uitzendingen, maar desondanks kunnen in de periode na dienstverlating toch psychische en/of lichamelijke klachten optreden. Onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer twintig procent van uitgezonden militairen in enigerlei mate problemen ondervindt van een uitzending. Ongeveer tien procent heeft een vorm van behandeling nodig en in vijf procent van de gevallen is sprake van PTSS. Tot twee procent daarvan behoudt helaas klachten en heeft langdurige begeleiding nodig.

Initiatief voor hoogwaardig zorgsysteem

De zorg voor veteranen is een verantwoordelijkheid van de Nederlandse maatschappij en het Ministerie van Defensie in het bijzonder. Daarom heeft Defensie het initiatief genomen om een hoogwaardig civiel-militair zorgsysteem in te richten achter het enkele loket van het Centraal Aanmeldpunt Veteranen (CAP) van het Veteraneninstituut. Vanaf 11 juni is dat het nieuwe Veteranenloket. Het LZV is opgericht in 2007, op basis van al bestaande samenwerkingsvormen. In de afgelopen jaren is de samenwerking verder uitgebouwd en is er hard gewekt aan de kwaliteit van het systeem. Momenteel komen er jaarlijks rond de duizend nieuwe aanmeldingen binnen, voornamelijk uit de jongere generaties veteranen.

Wat heeft het LZV te bieden?

Diensten van het LZV liggen op het vlak van intake en maatschappelijk werk, laagdrempelige ondersteuning, en meer gespecialiseerde hulpverlening lopend van enkelvoudige behandelingen tot topklinische zorg. Het LZV levert maatwerk vanuit een herkenbare en geborgde kwaliteit, in principe zo dicht mogelijk bij huis. Het LZV is een samenhangend zorgsysteem, of zorgketen. Dat betekent dat het LZV binnen het samenwerkingsverband de diverse diensten kwalitatief op elkaar af kan stemmen. Dat is nuttig bij veteranen met meervoudige problemen, waarvoor dus ook meerdere zorgdiensten nodig zijn. In het algemeen kunnen cliënten zo met een enkele intake de meest optimale zorg ontvangen.

Meer informatie?

Meer over het LZV, de aanpak en de aangesloten instellingen op de website van het LZV: www.lzv-groep.nl
Aanmelden voor veteranenzorg kan tot 11 juni bij het Centraal Aanmeldpunt Veteranen (CAP) van het Veteraneninstituut. Dat is 24/7 bereikbaar met 0343 474 148 en zorg@veteraneninstituut.nl.
Na 11 juni kan men zich voor veteranenzorg aanmelden bij het Veteranenloket. Dat is 24/7 bereikbaar met 088 334 00 00 en info@veteranenloket.nl.