SYNOPSIS&CREDITS
Zwarte Soldaten

Synopsis

Zwarte Soldaten is een documentaire over diegenen die bij uitstek als foute Nederlanders worden gezien: de Nederlandse SS'ers. In totaal traden 25.000 landgenoten tijdens de Tweede Wereldoorlog toe tot de Waffen-SS en versterkten zo Hitlers legermacht.

In Zwarte Soldaten komen zes van hen voor het eerst aan het woord. Op onverbloemde, schokkende en confronterende wijze vertellen ze over hun keuze voor de SS, over hun ervaringen aan het front en over de aantrekkingskracht van het nationaal-socialisme. Sommigen van hen worstelen met de keuzes die ze indertijd gemaakt hebben, anderen zijn nog steeds overtuigd van de juistheid van hun racistische en antisemitische opvattingen.

Zwarte Soldaten heeft op het Nederlands Film Festival 2011 het Gouden Kalf gewonnen voor beste korte documentaire. De prijs werd uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Film in de Stadsschouwburg Utrecht.

Ook is Zwarte Soldaten genomineerd voor een Erasmus EuroMedia Award. Deze prestigieuze Europese prijs werd op 14 oktober 2011 uitgereikt in Wenen. Met de EuroMedia Awards worden Europese mediaproducties geƫerd die bijdragen aan de discussie rondom Europa en het uitdragen van de Europese waarden.

Credits

De interviews in deze documentaire zijn tot stand gekomen dankzij een bijdrage van het programma Erfgoed van de Oorlog van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Deze documentaire werd mede mogelijk gemaakt door het Vfonds. Een productie van Zuidenwind Filmprodukties in samenwerking met NCRV.

Scenario & regie   Joost Seelen
Camera   Peter Brugman
Geluid   Gertjan Miedema
Montage   Kristian Claas
Voormontage   Rob Maas
Muziek & geluidsontwerp   Jeroen Goeijers
Beeldresearch   Gerard Nijssen
Research   Cees Kleijn, Stijn Reurs, Joost Seelen
Vormgeving   Staynice
Productie NCRV   Yolande van der Blij
Eindredactie NCRV   Jelle Peter de Ruiter
Uitvoerende productie    Rob Maas
Producent   Joost Seelen

GA TERUG NAAR VORIGE PAGINA

© 2011 Zuidenwind Filmprodukties | Postbus 4673 | 4803 ER Breda | Tel.: 076 514 08 71 | info@zuidenwind.nl | www.zuidenwind.nl